Gayrimenkul ve Miras hukukuna ilişkin sıkça sorulan sorular
Gayrimenkul ve Miras hukuku davaları nelerdir?
Gayrimenkul hukuku davaları, taşınmaz ile alakalı davalardır. Tapu iptali ve tescil davası, el atmanın önlenmesi davası, önalım hakkı davası, izaleyi şüyu davası, ecri misil davası, tapu sicilinin tutulmasından dolayı devletin sorumluluğuna ilişkin davalar gibi davalar başlıca gayrimenkul hukuku davalarındandır.
Gayrimenkul hukuku davalarında görevli ve yetkili mahkeme neresidir?
Gayrimenkul hukuku davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Taşınmazın aynına ilişkin davalarda taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi ise kesin yetkilidir.
Tapu iptali ve tescil davası nedir?
Tapu iptali ve tescil davası, tapu sicilindeki gerçeği yansıtmayan hak sahipliği durumunun düzeltilmesini konu edinmektedir. Tapu iptali ve tescil davasında amaç, tapu sicilinin gerçeğe uygun hale getirilmesidir.
Hangi hallerde tapu iptali ve tescil davası açılabilir?
Tapu kaydındaki gerçeği yansıtmayan durum; yolsuz tescilden, muris muvazaasından, kat karşılığı inşaat sözleşmesinden, imar uygulamalarından, ehliyetsizlikten ve benzeri durumlardan kaynaklanabilir.
Tapu iptali ve tescil davaları zamanaşımına tabi midir?
Tapu iptali ve tescil davaları ayni bir hakka ilişkin olduğundan zamanaşımı süresi işlemez.
El atmanın önlenmesi davası nedir?
El atmanın önlenmesi davası, mülkiyet hakkına yönelik haksız bir müdahalenin olduğu durumlarda, bu müdahalenin durdurulması, engellenmesi ya da gelecekte de meydana gelmesinin önlenmesi için açılan bir davadır.
El atmanın önlenmesi davasını kimler açabilir?
El atmanın önlenmesi davasını ancak mülkiyet hakkına haksız müdahalenin yapıldığı kişi olan malik açabilir.
El atmanın önlenmesi davası zamanaşımına tabi midir?
El atmanın önlenmesi davaları ayni bir hakka ilişkin olduğundan zamanaşımı süresi işlemez.
Önalım hakkı davası nedir?
Önalım hakkı davası, sözleşmeden doğan ya da kanunun tanımış olduğu önalım hakkının kullanılması için açılan davadır.
Önalım hakkı davasında zamanaşımı ya da hak düşürücü süreye tabi midir?
Önalım hakkı davanın açılabilmesi için kanunda süre kısıtı getirilmesinin yanı sıra sözleşme ile de birtakım sınırlamalar söz konusu olabilir.
İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası nedir?
İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası, taşınır veya taşınmaz üzerinde paylı ya da elbirliği mülkiyetin sona erdirilmesi için açılan davadır.
İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davasında mahkeme ne karar verebilir?
İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası neticesinde mahkeme ortaklığın; umum arasında yapılacak açık arttırma suretiyle, hissedarlar arasında yapılacak açık arttırma suretiyle, aynen taksim suretiyle ya da pazarlık usulü ile giderilmesine karar verebilir.
İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davasının görülebilmesi için tek bir paydaşın ortaklığın giderilmesini istemesi yeterli midir?
Kanundan ya da sözleşmeden kaynaklanan kısıtlamalar olmadığı müddetçe payı ne kadar düşük olursa olsun tek bir ortak dahi ortaklığın giderilmesini isteyebilir.
İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası ne zaman açılabilir?
İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası, kanundan ya da sözleşmeden dığan istisnalar müstesna olmak üzere her zaman açılabilir.
Ecr-i misil davası nedir?
Ecri misil davası, haksız işgalci olan fuzuli şagilin taşınmaza yönelik haksız bir işgalin neticesinde meydana gelen zararın giderilmesi için açılan bir davadır. Haksız işgal tazminatı da denir.
Ecr-i misil davasını kimler açabilir?
Ecri misil davasını taşınmazı haksız şekilde işgal edilen malik açabilir.
Ecr-i misil davası zamanaşımına tabi midir?
Ecri misil davası kural olarak beş yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Tapu sicilinin tutulmasından dolayı devletin sorumluluğuna ilişkin davalar nedir?
Tapu sicilinin tutulmasından dolayı devletin sorumluluğuna ilişkin davalar, tapu sicilinin oluşturulmaya başlandığı kadastro çalışmaları da dahil olmak üzere tapu memurunun kusuru olsun yahut olmasın yapmış olduğu hata neticesinde doğan zararlar bakımından açılan davadır.
Tapu sicilinin tutulmasından dolayı devletin sorumluluğuna ilişkin davalarda dava kime karşı açılır?
Tapu sicilinin tutulmasından dolayı devletin sorumluluğuna ilişkin davalarda davalı, kanun gereği hazinedir. Hazine kusurun bulunması halinde ilgili kamu görevlisine rücu edebilir.
Tapu sicilinin tutulmasından dolayı devletin sorumluluğuna ilişkin davaları kimler açabilir?
Tapu sicilinin tutulmasından dolayı devletin sorumluluğuna ilişkin davaları, sicilin hatalı tutulması nedeniyle zarara uğrayan eski ya da mevcut malik açabilir.
Tapu sicilinin tutulmasından dolayı devletin sorumluluğuna ilişkin davalar zamanaşımına tabi midir?
Tapu sicilinin tutulmasından dolayı devletin sorumluluğuna ilişkin davalar, kural olarak 10 yıllık zamanaşımına tabidir.