Kira hukukuna ilişkin sıkça sorulan sorular
Kira hukuku nedir?
Kira hukuku; kiracı ile kiralayan arasındaki ihtilafları konu edinen hukuk dalıdır.
Başlıca kira hukuku davaları nelerdir?
Tahliye ve bedel tespiti davaları kira hukukunda yer alan başlıca dava çeşitlerindendir.
Kiralananın tahliyesi sebepleri nelerdir?
Kiralanın tahliyesini başlıca; kira bedelinin ödenmemesi, kira bedelinin ödenmesi hususunda iki haklı ihtara sebebiyet verilmesi, kiralanın belli bir tarihte tahliye edileceğine dair yazılı tahliye taahhüdünün verilmesi, yeni malikin gereksinimi, taşınmazın yeniden inşası, on yıllık uzama süresinin dolması gibi nedenler gösterilebilir.
Kiracımı hemen evden çıkarabilir miyim? Kiracı hemen evden çıkmak zorunda mıdır?
Kiralanın tahliyesi için kanunun aradığı koşulların oluşması halinde dahi bu hakkın tesisi için kimi zaman bir yargılama faaliyetine kimi zaman ise icrai işlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne sebeple olursa olsun tahliye işlemleri belli bir müddet aldığından sorunun cevabı hem evet hem hayırdır.
Kira bedelini ödemeyen kiracı çıkarılabilir mi?
Elbette kiracının asli yükümlülüğü kira bedelini ödemek oluşturmaktadır. Kira bedelinin ödenmemesi halinde yasal prosedür takip edilerek kiracının tahliyesi mümkündür.
Kiracı kira bedellerini sürekli geç ödüyor. Ne yapılabilir?
Kiracının kira bedellerini geç ödemeyi alışkanlık hale getirmesi kiraya veren bakımından oldukça sıkıntı teşkil edebilir. Bir kira yılı içerisinde iki haklı ihtara sebebiyet verilmesi kiranın sonradan ödenmesi durumunda dahi tahliyeyi gerektirir.
Yazılı tahliye taahhüdü nedir? Boş yazılı tahliye taahhüdü verilmesinin hükmü nedir?
Yazılı tahliye taahhüdü, kiracının kiralananı belirli bir tarihte boşaltmayı üstlendiği yazılı bir taahhüttür. Uygulamada kiracılardan kira sözleşmesi akdedilirken boş yazılı tahliye taahhüdü alınmakta işbu taahhüt herhangi bir ihtilaf halinde sonradan doldurularak işleme konmaktadır. Yargıtay yazılı tahliye taahhüdünün imzalanarak boş olarak verilmesi halinde taahhüdün sonradan doldurulabileceğine rıza gösterildiğini varsayarak tahliye taahhüdünün geçerli olduğunu kabul etmektedir.
Yeni malik gereksinimi sebebiyle kiralananın tahliyesini isteyebilir mi?
Kiralananın yeni maliki kanun gereği kira sözleşmesinin tarafı haline gelmektedir. Bu durumda yeni malik, eski malikin hak ve yükümlülüklerine sahip olmaktadır. Ancak yeni malik kiralananı, kendisinin ya da yakınlarının konut ya da işyeri ihtiyacını karşılamak için almışsa yasada öngörülen şartların gerçekleşmesi ile kiralananın tahliyesini isteyebilir. Yine de bu ihtiyacın güncel ve samimi olması gerekir.
Kira bedelinin düşük kalması tek başına tahliyesi sebebi midir?
Kira bedelinin piyasa rayicinden düşük kalması tek başına tahliye sebebi olmamaktadır.
Kira bedelinin güncellenmesi istenebilir mi?
Evet. Kimi durumlarda kira bedelinin güncel piyasa rayicine güncellenmesi için dava açılabilmektedir. Ancak bu durumda dahi Yargıtay, kiracının eski kiracı olması nedeniyle %10-%20 oranında bir indirim yapılması gerektiğine işaret etmektedir.