Avukatlık ile alakalı sıkça sorulan sorular
Nasıl avukat olunur?
Avukat olabilmek için hukuk eğitimi veren 4 yıllık bir hukuk fakültesinden mezun olmak gerekir. Bir yıllık avukatlık stajının ardından ruhsat alınarak mesleğe ilk adım atılır. Avukatlık ruhsatı alan her avukatın bir baroya kaydolması gerekir. Her il sınırı içinde bir adet baro mevcuttur.
Kendimi avukat ile temsil ettirmek zorunda mıyım?
Hukukumuzda kural olarak avukat ile temsil olunmak zorunlu değildir. Ancak bazı istisnai hallerde avukat ile çalışmak zorunludur. Yine de herhangi bir hak kaybına mahal vermemek adına bütün hukuki işlemlerin avukat nezaretinde yürütülmesi tavsiye edilir.
Avukatlık ücreti ne kadardır?
Avukatlık ücretleri her yıl Adalet Bakanlığının yayınladığı tarife ile belirlenmektedir. Yayımlanan tarifenin alt ve üst sınırına ve bir takım yasal kısıtlamalara riayet etmek kaydıyla avukatlık ücreti serbestçe belirlenir.
Avukatlık ücretini kim öder?
Genel olarak, her iki taraf da kendi avukat ücretini kendisi karşılamaktadır. Yani her dava tarafı, kendi avukatının ücretini kendisi ödemekle yükümlüdür. Bununla birlikte, bazı durumlarda mahkeme tarafından kararlaştırılan miktarda karşı tarafın avukat ücretini de ödemesi gerekebilir.
Davam kesinlikle kazanılır mı?
Avukatlık sözleşmesi niteliği itibariyle vekalet sözleşmesi olduğundan avukat hiç bir zaman sonuç taahhüdü veremez. Hizmet sağlayıcısının asli yükümlülüğü, gereken dikkat ve özeni göstermesinden ibarettir. Kararı verecek olan hakim de sonuç itibariyle bir insan olduğundan üçüncü bir kişinin katılımı nedeniyle sonuç taahhüdü verilebilmesi mümkün değildir. Avukatın verebileceği tek taahhüt, dava veya işin en iyi şekilde ve en üstün gayret ve çaba ile takip edileceğine yöneliktir.